© Sanne Peper_3668.jpg
 

Workshops

Rondom al onze producties ontwikkelen we workshops en lesmateriaal, voor alle scholen die een voorstelling van de Toneelmakerij bijwonen.
Daarnaast maken we ook inspirerende workshops die het hele jaar te boeken zijn. Voor alle soorten onderwijs. Voor leerling, student en docent! Deze workshops geven op locatie (in de klas dus!)

KLIK HIER VOOR WORKSHOPS 4 T/M 12 JAAR

 

WORKSHOPS VOOR VO

Workshop Tolerantie
Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld, discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan.
Aan de hand van Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, onderzoeken we wat tolerantie voor de klas betekent. Wanneer we na een experiencegame onderwerpen hebben geïnventariseerd, gaan de leerlingen de vloer op. Ze maken scenes over intolerantie, waarbij het uitspelen van de reacties van de omstanders niet vergeten wordt. Aan het eind van de workshop bespreken we hoe de uitgespeelde situaties anders hadden kunnen lopen. Wat kan je zelf doen om je omgeving toleranter te maken. Leerlingen zien situaties vanuit een ander perspectief, waar mooie kwetsbare gesprekken uit ontstaan. Gesprekken waarin verschillen worden gevierd en als verrijking worden gezien.

Doelgroep: VO onderbouw & bovenbouw
Duur: twee lesuren

Ken je klas (ideaal voor introweek brugklas)
Deze workshop gaat verder waar alle kennismakingsspelletjes stoppen. Met onze
interactieve theatrale spellen ga je in sneltreinvaart op zoek naar overeenkomsten
en verschillen tussen jou en je klasgenoten. Onzichtbare lijntjes worden blootgelegd.
We beginnen makkelijk: Met wie deel jij je lievelingseten, wie draagt dezelfde sokken
en wie zijn ouders lijken precies op de jouwe? Daarna richten we ons op belangrijkere
zaken zoals: wat is jouw grote droom, waar geloof jij in, wat is je ergste nachtmerrie
en wat maakt jou gelukkig?

Doelgroep: VO burgklas/onderbouw of elke net samengestelde groep
Duur: Dagdeel (3 uur)

Presenteren Met Power
Een presentatie, een elevator pitch of een debat. Op school of werk kan je niet meer achter je bureau of laptop verstoppen. Je werk presenteren maakt tegenwoordig vast onderdeel uit van het programma. Niet voor iedereen even fijn. Presenteren is eigenlijk ook theatermaken. Hoe breng je emotie in je verhaal en verzin je een vorm waarbij het publiek aan je lippen hangt? Maar ook de uitvoering nemen we onder de loep: Blijf je staan of loop je rond, waar laat je je handen, hoe gebruik je je stem en het allerbelangrijkst hoe neem je je applaus in ontvangst!

Doelgroep: VO bovenbouw, docenten
Duur: 2 x 90 minuten

Algemene Theaterworkshop
Uitbeelden, raden, kijken, luisteren maar vooral doen, doen, doen! Een workshop waarin op hoge snelheid verschillende facetten van het theater aan bod komen. We improviseren, spelen een rol, experimenteren met gebruik van ruimte en muziek, werken met tekst en maken zelf scènes. Voer voor denkers en doeners en bovenal een vrolijke actieve introductie van het vak theater waarbij niemand aan de kant blijft zitten..

Doelgroep: VO alle leeftijden
Duur: 90 minuten (op aanvraag langer)

Workshop Toneelschrijven
Hoe bouw je een scene op? Wat maakt een personage interessant? Waaraan moet een goede dialoog voldoen? En waarom is de ‘to be or not to be’ monoloog van Shakespeare zo briljant geschreven? We lezen beroemde scènes die sterk verschillen in vorm, taal, en ritme. Daarna schrijven we zelf een grappige, ontroerende of spannende dialoog of monoloog die we vervolgens spelen om te zien hoe het werkt op het toneel. Schrappen, schaven en puzzelen met woorden en plezier hebben op het toneel.

Doelgroep: VO en docenten
Duur: 2 x 90 minuten met huiswerkopdracht

Klassiekers Anno Nu
Een korte film met de theatergeschiedenis in vogelvlucht introduceert vijf klassiekers: Medea van Euripides, Romeo en Julia van Shakespeare, De Vrek van Molière, De Kersentuin van Tsjechov en Bedrog van Pinter. De leerlingen werken in kleine groepen aan een scène uit één van de teksten en presenteren die aan elkaar. Na de pauze leggen ze de verbinding met de actualiteit. Met een nieuwsbericht als inspiratiebron maken ze hun eigen moderne versie van de scène. Zo ervaren ze zelf waarom teksten van honderden, duizenden jaren geleden nog steeds worden gespeeld.

Doelgroep: VO onderbouw HAVO/VWO
Duur: twee lesuren

 

WORKSHOPS VOOR DOCENTEN BO/VO

Studiedag
Dansen, bodyclap, theater, levend hoorspel, spoken word, leef je uit tijdens de studiedag van je school en neem en passant super veel ideeën mee om de volgende dag direct mee aan de slag te gaan. Vier enthousiaste docenten gaan met jullie aan de slag, voorkennis en ervaring is niet nodig. Deze studiedag kan in overleg met de school op maat worden gemaakt.

Doelgroep: Docententeam
Duur: Dagdeel of dag